Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ 
Στις 26 Φεβρουαρίου 1883 απεβίωσε ο πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής πολιτικής σκηνής του 19ου αιώνα, που διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της χώρας. 


Γεννήθηκε το 1814 στο Οίτυλο από παλιά μανιάτικη οικογένεια. 
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως εθνικός αγωνιστής στην επαναστατημένη Κρήτη το 1841.

Έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1865. Το 1867, στο πλαίσιο της νέας Κρητικής Επανάστασης, θα αναζητήσει συμμαχίες στο βαλκανικό χώρο εναντίον της Τουρκίας και θα υπογράψει με την Σερβία τη συνθήκη συμμαχίας του Φεσλάου.

Στα θετικά της πολιτείας του καταγράφονται οι προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας και η καταδίωξη της ληστείας που ήταν τότε ανυπολόγιστη δυσφήμιση για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Την περίοδο 1869-1881 τίθενται οι βάσεις για την μετέπειτα μεγάλη ανάπτυξη της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. 

Το 1876 η κυβέρνησή του ψήφισε «νόμο περί ευθύνης υπουργών» που παρέπεμπε σε Ειδικό Δικαστήριο ατασθαλίες προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα δύο γνωστότερα επιτεύγματα του Κουμουνδούρου είναι 
α) η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του 1871, με την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα των «εθνικών γαιών» που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία σε διαρκή βάση μετά την Επανάσταση και 
β) η ενσωμάτωση επί των ημερών του της Θεσσαλίας και της Άρτας στον εθνικό κορμό το 1882, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου.











Δεν υπάρχουν σχόλια: