Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

12 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

12 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε



ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Για πολλούς άνδρες το να παραδεχθούν ότι πονάνε κάπου αντιστοιχεί με...πλήγμα για τον ανδρισμό τους. Το να αντέχει κανείς στον πόνο, άλλωστε, είναι ένδειξη...machismo. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, με το να αγνοεί κάποιος συμπτωματα μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Ιδού κάποια από τα συμπτώματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε. 

1. ΞΑΦΝΙΚΗ, ΑΠΟΤΟΜΗ ΖΑΛΑΔΑ


Όταν όλα αρχίζουν να γυρίζουν γύρω σας χωρίς προφανή αιτία και προσπαθείτε να βρείτε από που να στηριχτείτε, τότε σύμφωνα με τον David Frid, καρδιολόγο της Κλινικής Cleveland  πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας. "Αυτό το είδος ζαλάδας (συγκοπή, αν λιποθυμήσετε) μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποβόσκουσας καρδιαγγειακής νόσου ή αρρυθμίας". Η ταχυκαρδία μπορεί επίσης να είναι υπαίτια για μία τέτοια κατάσταση. "Ακόμα και αν τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν, ειδικά αν έχετε λιποθυμήσει", προειδοποιεί ο γιατρός. 

2. ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ Η ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ


Ο πονόδοντος μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών, όπως το χαλασμένο δόντι, την υποχώρηση των ούλων ή την ουλίτιδα που μπορεί να οδηγήσουν σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα που θα επηρεάσει το νεύρο. Οπως λέει ο Paul Kim, DDS, διευθυντής των Great Expression Dental Centers "Ενας πονόδοντος λειτουργεί πάντα σα συναγερμός: ο πόνος σε προειδοποιεί για ένα πρόβλημα που αν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα". Σε αντίθετη περίπτωση δεν κινδυνεύετε να χάσετε μονο ένα δόντι, αλλά η επέκταση της μόλυνσης μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματός σας. 

3. ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ Η ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ


Ένας πόνος που μοιάζει με μυικό "πιάσιμο" μπορεί αν είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Πόνος που αρχίζει κοντά στον ομφαλό και επεκτείνεται στην δεξιά πλευρά μετά από 12 ώρες μπορεί να είναι αρχή σκωληκοειδίτιδας. Αν ισχύει αυτό και τον αγνοήσετε για πάνω αό 12 με 48 ώρες η σκωληκοειδής υπόφυση μπορεί να σπάσει και να πάθετε περιτονίτιδα- μοιραία για τη ζωή σας. 

4. ΑΙΣΘΗΜΑ ΦΟΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ


Άλλο είναι να αισθάνεται κανείς άγχος την ώρα μίας παρουσίασης μπροστά από έναν διευθύνοντα σύμβουλο και άλλο να νιώσει ξαφνικά πανικό χωρίς κανένα λόγο. Οταν η ανησυχία συνοδεύεται από σφίξιμο στο στήθος μπορεί να συνδέεται με στεφανιαία νόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Το αίσθημα ανησυχίας και η αίσθηση ότι κάτι άσχημο επίκειται πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ όψη, ειδικά αν συνοδεύονται από δυσφορία στο στήθος. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, πρόωρου θανάτου ή αν καπνίζετε,  αν έχετε υπέρταση ή χοληστερίνη..

5. ΔΥΣΠΕΨΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ


Το υπερβολικό φαγητό και ποτό μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους αν έχετε συχνά προβλήματα δυσπεψίας. Αν όμως νιώθετε το "κάψιμο" για περισσότερο από κάποιες ημέρες στη σειρά και δεν βλέπετε καμία βελτίωση από τα φάρμακα που έχετε πάρει για το στομάχι, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Η δυσπεψία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori), ενός βακτηριδίου το οποίο συνδέεται με το στομαχικό έλκος ή ακόμα και με τον καρκίνο του στομάχου. Ωστόσο το συγκεκριμένο βακτηρίδιο δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να το έχετε χωρίς να το γνωρίζεε. Ενα απλό τεστ αναπνοής θα δείτε αν έχετε προσβληθεί από αυτό ή όχι. 

6. NΙΩΘΕΤΕ ΤΗ ΓΑΜΠΑ ΣΑΣ ΝΑ "ΚΑΙΕΙ"


Ο πόνος στη γάμπα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μυικός πόνος, ειδικά αν έχετε περάσει ώρες ολόκληρες καθιστοί είτε ταξιδεύοντας σε αεροπλάνο ή μέσα σε αυτοκίνητο χωρίς να κινηθείτε. Συγκεκριμένα, η αίσθηση καυσίματος μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής θρόμβωσης. Θυμηθείτε ότι στην κράμπα τα συμπτώματα μετά από λίγο υποχωρούν, ενώ στη θρόμβωση επιμένουν. Αν τα αγνοήσετε μπορεί να πάθετε εμβολή, αν ο θρόμβος πάει στους πνεύμονες. 

7. ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ "ΠΕΤΑΧΤΕΙ"


Αν νιώθετε ότι το γόνατό σας είναι έτοιμο να πεταχτεί έξω όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητο ή κατεβαίνετε σκαλοπάτια, τότε μπορεί να έχετε ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου. Είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως τους αθλητές και ειδικά στους ποδοσφαιριστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πλήττει και άλλους. Γι' αυτό και η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.

8. ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ


Ο ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος που κορυφώνεται σχεδόν αμέσως θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί. Το ενδεχόμενο μιας εγκεφαλικής αιμορραγίας δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί ακόμα και αν περάσει από μόνος του. Οι μικρές αιμορραγίες μπορεί να περάσουν μόνες τους γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επόμενη που θα συμβεί δεν θα είναι μοιράία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως.

9. ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ


Αν ο πυρετός εμφανιστεί μόνος του χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα γρίππης, όπως είναι ο πονόλαιμος, η το συνάχι, και διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες τότε μπορεί να οφείλεται σε εσωτερική μόλυνση. Αν έχετε πυρετό χωρίς συμπτώματα κρυολογήματος και υποφέρετε από εφιδρώσεις και ρίγη τις νύχτες, τότε μπορεί να πάσχετε από ενδοκαρδίτιδα,  νόσο η οποία χαρακτηρίζεται από λοίμωξη και φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων και του ενδοκαρδίου. Αν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε ορθοδοντικές εργασίες τότε οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα, αφού η ενδοκαρδίτιδα εκδηλώνεται όταν μικρόβια εισέρχονται στο αίμα και χτυπούν τις καρδιακές βαλβίδες. Εξάλλου, μία υποβόσκουσα νόσος όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα μπορεί να προκαλέσουν πυρετό επί πολλές εβδομάδες.

10. ΞΑΦΝΙΚΑ "ΦΩΤΑΚΙΑ" ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ


Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, σύμφωνα με οφθαλμίατρους. Μία από τις πιο σοβαρές είναι να πρόκειται για ένα από τα πρώτα συμπτώματα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, ειδικά αν συνοδεύεται από δυσκολία στο να δείτε κοντά, αν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση καταρράκτη, αν έχετε κάποιο τραύμα στο μάτι σας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο άμεσα καθώς κινδυνεύετε ακόμα και με τύφλωση. 

11. ΠΟΝΟΣ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΩΜΟΥ


Αν ο πόνος είναι επώδυνος και νιώθετε ότι βγαίνει από μέσα από τον ώμο σας, τότε μπορεί να πάσχετε από ρήξη του χόνδρου. Επισκεφθείτε έναν χειρούργο. 

12. ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ


Πιο συχνός στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος. Όσον αφορά τους άνδρες, μπορεί να πρόκειται ακόμα για σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη, ειδικά αν συνοδεύεται και από αιματουρία. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση θα γίνει από τον ουρολόγο σας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: