Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το whisky είναι η Σκωτία

Το whisky είναι η Σκωτία

Ας μιλήσουμε για την ιστορία και την παράδοση που συνδέει τόσο στενά μια ολόκληρη χώρα με το whisky.

Άλλοι το λένε whisky, οι Ιρλανδοί προσθέτουν και ένα e και γίνεται whiskey αλλά όλοι όταν ακούσουν την λέξη scotch συντονίζονται και καταλαβαίνουν ακριβώς τι θες να πεις. Το whisky ξεκίνησε από τις κοιλάδες της Σκωτίας, επιβίωσε σε πολέμους και κακουχίες, άντεξε και συνεχίζει να αποτελεί το ορόσημο μιας ολόκληρης χώρας, χάρη στο πάθος των ανθρώπων της για αυτό. Η Σκωτία ήξερε ότι στο έδαφός της έχει πηγές χρυσού αλλά δεν είχε καταλάβει ότι αυτός ο χρυσός ήταν το whisky. Όλη η ιστορία, η οικονομία και οι παραδόσεις της χώρας είναι συνυφασμένες με αυτό.
Άλλωστε το whisky είναι η Σκωτία.
 
 


Τα συστατικά

Το συστατικά του είναι απλά αλλά συνάμα περίπλοκα. Κριθάρι, νερό και ξύλο. Με αυτά τα τρία και πολύ υπομονή δημιουργείται αυτός ο υγρός χρυσός που είναι τόσο ξεχωριστός σε αυτή την χώρα. Το κριθάρι παράγεται στις γόνιμες κοιλάδες των highlands και των άλλων περιοχών της σκωτσέζικης επαρχίας, οι τεχνίτες βάζουν μεράκι στην δημιουργία βαρελιών που θα δώσουν απίστευτη γεύση και αρώματα στο απόσταγμα και τελευταίο το ίδιο το νερό.
 
Στις πηγές που βρίσκονται κοντά στο αποστακτήριο του Aberfeldy, το σπίτι του Dewar's, πολύς κόσμος έψαχνε χρυσό για πολλά χρόνια. Τώρα πια όχι, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι πια ιδιοκτησία της Βασίλισσας και δεύτερον γιατί ο χρυσός είναι το νερό.
 
Το νερό αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό συστατικό στην διαδικασία. Η ποιότητα του ουίσκι εξαρτάται από την ποιότητα του νερού. Το νερό στη Σκωτία είναι γνωστό για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η διαφορά στη γεύση μεταξύ διαφορετικών αποστακτήριων οφείλεται εν μέρει και στην ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Στα Highlands είναι συχνά τυρφώδες, με αποτέλεσμα ουσίες, που απορρέουν από την τύρφη, μεταφέρονται στους ποταμούς που το νερό χρησιμοποιείται για whisky και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν συχνά στην αρχική και ιδιαίτερη γεύση του scotch..
 


Η παράδοση

Το whisky είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση της χώρας κάτι που φαίνεται ακόμα και από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς όταν φτάνεις στην χώρα. Ενθύμια, ιστορικά στοιχεία, tour of whisky και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς σε μια χώρα που ζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από το whisky. Γιαυτό έχουν δημιουργηθεί και οι φύλακες του Quaich, μια κλειστή ομάδα στην οποία μπαίνεις μόνο με πρόσκληση και σκοπός των μελών της είναι η διασφάλιση και η διάδοση σε όλο τον κόσμο του σκωτσέζικου whisky. Επίσης η ομάδα αυτή, στην οποία συμμετέχουν στελέχη από κάθε εταιρία, κάθε αποστακτήριο μαζεύει κάθε χρόνο χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην χώρα. Το όνομα της προέρχεται από το παραδοσιακό ποτήρι που έπιναν whisky οι σκωτσέζοι, το οποίο έχει ρίζες βαθιά στους αιώνες.
 


Η ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση η απόσταξη ξεκίνησε σε μοναστήρια της Σκωτίας για ιατρικούς σκοπούς γύρω στο 1100. Μοναχοί το χρησιμοποιούσαν σαν θεραπευτικό πότο ενώ πολλοί το είχαν χαρακτηρίσει «Το νερό της ζωής». Το 1800 λειτουργούσαν αρκετά μικρά-σπιτικά αποστακτήρια τα οποία έκαναν τα δικά τους malt whisky. Στα τέλη αυτού του αιώνα αρχίζει η βιομηχανοποίηση της παραγωγής με την δημιουργία μεγάλων αποστακτήριων στην περιοχή των Highlands. Τότε είναι που αρχίζει και η διανομή αδειών για τα αποστακτήρια ενώ τα δρομολόγια τραίνων πληθαίνουν με αποτέλεσμα να φτάνει το whisky σε περισσότερες περιοχές και ήταν πολύ πιο εύκολη η μεταφορά του στις πόλεις.
Η οικογένεια Dewar δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εξιστόρηση μιας και στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε ήδη έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς. Και είναι ακριβώς αυτή χρονικά η περίοδος που η οικογένεια Dewar αρχίζει να πειραματίζεται με την ανάμειξη διαφορετικών malt και την δημιουργία ενός γευστικότατου και μοναδικού blended whisky. Μπορεί να μην διέθετε ακόμα δικό της αποστακτήριο αλλά προμηθευόταν από αρκετά της ευρύτερης περιοχής και κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κατανοήσουν και να πρωτοπορήσουν. Ο John Dewar δεν ήταν ο πρώτος που επιχειρούσε να φτιάξει blended whisky αλλά είναι βέβαιο ότι οι αρχές που έθεσε εκείνος ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται μέχρι και σήμερα. Ο John Dewar ήταν από εκείνους τους πιονέρους που έθεσαν τις βάσεις αυτού που σήμερα αποκαλούμε και αγαπάμε ως blended whisky.
 
Το 1880 μετά τον θάνατό του αναλαμβάνουν την εταιρία οι γιοί του John και Tommy. O John έχει όνειρο την δημιουργία ενός αποστακτηρίου στο Aberfeldy και μετά από μερικά χρόνια τα καταφέρνει ενώ ο Tommy γυρίζει όλο τον κόσμο προωθώντας το Dewar’s. Το αποστακτήριο αυτό υπάρχει μέχρι και σήμερα, επιβλητικό και συνώνυμο της ιστορίας του scotch whisky. Μπαίνεις μέσα και σε κατακλύζουν μυρωδιές και αρώματα από το απόσταγμα ενώ καθώς οδεύεις προς τις αποθήκες μένεις με το στόμα ανοιχτό. Βαρέλια γεμάτα whisky που καρτερεί να βγει από εκεί αφού ωριμάσει στις αρτιότερες συνθήκες. Αυτές τις προσφέρει το κλίμα της Σκωτίας αφού θερμοκρασία και υγρασία είναι σχεδόν πάντα σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Εκεί δημιουργούνται τα single malt του Aberfeldy που αξίζει να δοκιμάσεις για την ιδιαίτερη γεύση τους, τον εξαιρετικό χαρακτήρα τους και τη σπιρτάδα που αφήνουν αν και ευκολόπιοτα. Αυτά τα single malt όμως αποτελούν και την καρδιά κάθε blended Dewar’s που ταξιδεύει στον κόσμο και γεύεσαι στο ποτήρι σου.
 
Η ίδια ακριβώς συνταγή από το 1898 μέχρι σήμερα. Στο ίδιο ακριβώς μέρος μέχρι σήμερα. Τα ίδια ακριβώς συστατικά μέχρι σήμερα. Αυτή η γεύση είναι που έκανε το Dewar’s τόσο ιδιαίτερο ανάμεσα στα σκωτσέζικα whisky και τόσο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που του έδωσαν τόσα βραβεία, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο. Αυτοί είναι οι λόγοι που άντεξε στα χρόνια, ξεπέρασε πολέμους και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την Σκωτία και την παράδοσή της.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το whisky είναι η Σκωτία. Και έχουμε τη δυνατότητα να γευόμαστε αλλά και να κατανοούμε την παράδοση ενός τόσο σημαντικού whisky όχι μόνο μέσα από το ποτήρι μας αλλά και από όσα μαθαίνουμε για αυτό. Στο www.truescotch.com μπορείς να ξεναγηθείς μέσα στο αποστακτήριο του Aberfeldy, να γνωρίσεις από κοντά έστω και ψηφιακά όσα θαυμαστά συμβαίνουν σε ένα αποστακτήριο και να δώσεις τη δική σου υπόσχεση ότι μία ημέρα θα κάνεις το δικό σου ταξίδι στη Σκωτία.
Για να γνωρίσεις τους ανθρώπους, την παράδοση και το whisky της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: