Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Από την "αγκαλιά" του Κουστώ, στα παιδικά βιβλία για ελληνικά έθιμα

Από την "αγκαλιά" του Κουστώ, στα παιδικά βιβλία για ελληνικά έθιμα



Μια ζωή αλά "My Big Fat Greek Wedding" και συνεργασίες με το Time Magazine For Kids και τον Ζακ Υβ Κουστώ για τη στροφή στα ελληνικά ήθη και έθιμα
Μεγάλωσε σε ένα παρόμοιο περιβάλλον με αυτό που γλαφυρά αποτύπωσε η Nia Vardalos στο "My Big Fat Greek Wedding".
Οικογενειακά γλέντια, ελληνικό σχολείο, εκκλησία και ραντεβού μόνο με... "παπούτσι απ' τον τόπο σου" για την Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέα Anna Prokos.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ως παιδί στενοχωριόταν, επειδή έπρεπε να υποστεί το "μαρτύριο" του ελληνικού σχολείου, ενώ οι Αμερικανοί φίλοι της έπαιζαν στο πάρκο.
Αυτό που ελάφρυνε τότε τον πόνο της, ήταν οι υπόλοιποι "καταδικασμένοι" Έλληνες φίλοι και συγγενείς στα διπλανά θρανία σχολείου του New Jersey.
Τα χρόνια πέρασαν και έκανε τη δική της οικογένεια - με Έλληνα για να μην υπάρχει απορία - αποκτώντας τέσσερα αγόρια.
Από έναν καυγά - με γκρίνια και πολύ κλάμα - ανάμεσα σε δύο από τα αγόρια της για το φλουρί της βασιλόπιτας, γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο "The Lucky Cake".
Οι απορίες τους πάλι για το τσούγκρισμα των αυγών έφερε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το "The Lucky Egg" που διδάσκει τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα στα παιδιά της Ομογένειας.
"Η επιθυμία τους να μάθουν με εμπνέει. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να κατανοούν γιατί οι οικογένειές τους γιορτάζουν κάποιες γιορτές και μαγειρεύουν συγκεκριμένα φαγητά, τιμώντας τις παραδόσεις. Εάν δεν διδάξουμε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στα παιδιά μας, θα χαθούν με το πέρασμα των χρόνων", σημειώνει στο WE του NEWS 247.
Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων μετρά 15 χρόνια. Αποφάσισε όμως να κάνει και ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, ανοίγοντας τον δικό της εκδοτικό οίκο (Α-to-Z Publishing).
"Αποφάσισα να γίνω εκδότης, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλο κενό στα παιδικά βιβλία για την Ομογένεια. Ως συγγραφέας που διαβάζει πολλά παιδικά βιβλία μπορώ να διακρίνω αν κάποιος συγγραφέας είναι ταλαντούχος. Ελπίζω μελλοντικά να συνεργαστώ και με συγγραφείς άλλων εθνικοτήτων που να έχουν το ίδιο πάθος να διδάξουν τις δικές τους παραδόσεις τους στο τόσο απαιτητικό αυτό αναγνωστικό κοινό".
Αυτό βέβαια δεν έρχεται τυχαία. Εκτός από το Master's Degree in Publishing από το New York University, έχει κάνει και τη δική της μαθητεία στα μεγαλύτερα "σχολεία" για παιδιά.
Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνεργαστεί με το Time Magazine For Kids, το Sesame Workshop αλλά και το περιοδικό Dolphin Log του Ζακ Υβ Κουστώ.
"Ήταν καταπληκτικό να συνεργάζεσαι με έναν τόσο σημαντικό ιστορικό μύθο και νιώθω υπερήφανη για αυτή την συνεργασία. Εργάστηκα στο περιοδικό το 1996 και τον συνάντησα αρκετές φορές όταν ερχόταν στα γραφεία του The Cousteau Society".
Νιώθωντας ευλογημένη που "έχτισε" μια καριέρα κάνοντας αυτό που αγαπά και βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, η Anna Prokos έχει ως στόχο να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό και να διδάξει τα ελληνικά ήθη και έθιμα στις νεότερες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: