Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Όταν ο Αϊνστάιν υποκλίθηκε στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Posted: 03 Feb 2014 03:00 PM PST
http://www.toxwni.gr/media/k2/items/cache/165675d6e711186d39a748f63a9670f8_L.jpgΣαν σήμερα το 1950 η Ελλάδα έχανε τον μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Αν και διέπρεψε στο εξωτερικό, όταν προσκλήθηκε στην Ελλάδα για να δώσει τα φώτα του, πολεμήθηκε ύπουλα από το αθηναϊκό καθηγητικό κατεστημένο. 


Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και έμεινε ορφανός από μητέρα σε ηλικία 6 ετών. Ο πατέρας του Στέφανος υπηρέτησε ως πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Βερολίνο, κι έτσι, ο Κωνσταντίνος φοίτησε σε ευρωπαϊκά σχολεία. Στις Βρυξέλλες ανακάλυψε την κλίση του στα μαθηματικά, σπούδασε μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή ενώ το 1895 μετέβη στον θείο του στα Χανιά όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. 

Αργότερα εργάστηκε στην Αίγυπτο ως μηχανικός στο φράγμα του Ασουάν. Στα 27 του εγκατέλειψε το επάγγελμα του μηχανικού και γύρισε στη Γερμανία για να συνεχίσει τις σπουδές του στα Μαθηματικά, μέχρι που το 1904 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Τότε ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί αλλά το κατεστημένο τον έστειλε στην επαρχία, αναφέρει η εφημερίδα, και απογοητευμένος γύρισε στο Γκέτινγκεν και νυμφεύτηκε την Ευφροσύνη Πετροκόκκινου 

Για μια 10ετία δίδαξε σε πανεπιστήμια ενώ η φήμη του ως του πιο σπουδαίου μαθηματικού απλώθηκε σε όλη τη Γερμανία. Συνδέθηκε φιλικά με τον Αϊνστάιν και ήταν ο καθοδηγητής του στην περίφημη Θεωρία του Χωροχρόνου, της Σχετικότητας και αδικήθηκε, γιατί έμεινε στο περιθώριο σε σχέση με τον Αϊνστάιν. 

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο Καραθεοδωρή τον βοήθησε πολύ στη διατύπωση της Ειδικής και Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας- το μαρτυρούν και οι επιστολές που αντάλλαξαν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: