Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πιέζει η τρόικα για παρακράτηση 26% στα “μπλοκάκια”.. Δεν θα μείνει ελεύθερος επαγγελματίας “όρθιος”!

Πιέζει η τρόικα για παρακράτηση 26% στα “μπλοκάκια”.. Δεν θα μείνει ελεύθερος επαγγελματίας “όρθιος”!

Την αύξηση της παρακράτησης φόρου στα δελτία παροχής υπηρεσιών (όσων αμείβονται με «μπλοκάκια») σε 26% από 20%, που είναι σήμερα θέλει η τρόικα, ενώ παράλληλα ζητεί να καταργηθεί και η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η συγκεκριμένη πρόταση γνωστοποιήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι ρυθμίσεις αυτές μεταφράζονται σε άμεση μείωση των αμοιβών για όλους τους μισθωτούς, όπως και για μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με «μπλοκάκι», οι οποίοι παρότι έχουν σταθερή σχέση εργασίας αμείβονται κάθε μήνα με αυτό τον τρόπο.

Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», η αύξηση στην παρακράτηση μεταφράζεται σε μείωση των αποδοχών τους κάθε μήνα:

Οι μηνιαίες αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 7,5%, αν και έχουν δικαίωμα να φορολογηθούν ως μισθωτοί (με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ) και θα αναμένουν την εκκαθάριση του φόρου προκειμένου να τους επιστραφεί η διαφορά.

Το επιχείρημα για την αύξηση στην παρακράτηση της τρόικας είναι ότι ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματικών είναι 26% μέχρι εισόδημα ύψους 50.000 ευρώ (και με 33% για το εισόδημα πάνω από το ύψος αυτό).

Ωστόσο, πριν υπολογιστεί ο φόρος από τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών αφαιρούνται οι επαγγελματικές δαπάνες, συνεπώς η τελική επιβάρυνση είναι συνήθως μικρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: