Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ο ιός «Πανδώρα» είναι μια κρυφή απειλή από το διάστημα;

Ο ιός «Πανδώρα» είναι μια κρυφή απειλή από το διάστημα;


Хантавирус Sin Nombre

Φαίνεται ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της επόμενης επιστημονικής ανακάλυψης. Ο ιός «Πανδώρα» που ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία στα ύδατα των ακτών της Αυστραλίας και εκπλήττει με το γιγαντιαίο μέγεθός του, ανάγκασε να μιλήσει για τον εαυτό του όλη την επιστημονική κοινότητα. Τι το ασυνήθιστο υπάρχει σ΄αυτόν και γιατί οι επιστήμονες είναι ουσιαστικά σίγουροι ότι έχει εξωγήινη προέλευση;

Πρώτον, ο ιός «Πανδώρα» δικαιολογημένα μπορεί να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ιός στον κόσμο. Αυτό φαίνεται απίθανο, όμως πραγματικά μπορεί να τον διακρίνει κανείς ακόμα και με ένα κοινό μικροσκόπιο. Το μέγεθος του μεγάλου ιού είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος όλων των γνωστών επί του παρόντος ιών και φαίνεται ουσιαστικά σαν ένα βακτηριακό κύτταρο. Δεύτερον, και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, το 93% των γονιδίων του «Πανδώρα» δεν ήταν στο παρελθόν γνωστά στην επιστήμη. Ακριβώς αυτές οι ιδιότητες αποδείχτηκαν τόσο ασυνήθιστες, που οι επιστήμονες άρχισαν να υποστηρίζουν ότι έχει εξωγήινη προέλευση.
Εκτός των άλλων, ο ιός αυτός αποδείχτηκε αρκετά ταπεινός και, όπως φαίνεται, είναι αρκετά διαδεδομένος στη φύση. Μπορεί να ζήσει σχεδόν παντού, αρχίζοντας από τις δεξαμενές και τελειώνοντας με την αμοιβάδα που ζει στην επιφάνεια του φακού επαφής. Ευρισκόμενος στο σώμα του ξενιστή, ο ιός «Πανδώρα» πολλαπλασιάζεται επιτυχώς μέσω της απορρόφησης του DNA, των κυττάρων και των πρωτεϊνών του. Όταν καταστραφεί ο πυρήνας του απορροφημένου κυττάρου, εμφανίζονται εκατοντάδες αντίγραφα του ιού της «Πανδώρας» και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.
Οι Γάλλοι επιστήμονες Ζαν-Μισέλ Κλαβερί και Σαντάλ Αμπερζέλ, που ανακάλυψαν τον ιό «Πανδώρα», είναι σίγουροι ότι μετά τη λεπτομερή μελέτη του η βιολογία θα κάνει τεράστιο άλμα προόδου. Η Ρωσίδα βιολόγος Σβετλάνα Κασάτκινα συμφωνεί με τους δυο Γάλλους:
- Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει πλήρως την αντίληψή μας για τις μορφές των ιών. Αυτός ο ιός όντως είναι μοναδικός. Η μελέτη του θα βοηθήσει να καταλάβουμε αν μπορούσε πραγματικά να προέλθει από κανονικά κύτταρα. Όπως και κάθε ιός, ο «Πανδώρα» δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί έξω από τα κύτταρα, λόγω του ότι είναι παράσιτο που βρίσκεται σε εξάρτηση από συγκεκριμένο είδος ξενιστή. Και εάν επιβεβαιωθεί ότι οι πρόγονοι των μεγάλων ιών διέφεραν από τους προγόνους των ευκαρυωτών και των βακτηρίων, θα μπορέσουμε ίσως να προσδιορίσουμε λεπτομερέστερα την εξέλιξη του βασιλείου των ιών και των προκαρυωτών.
Επί του παρόντος οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός «Πανδώρα» δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο. Όμως είναι προς το παρόν νωρίς να το πούμε αυτό με πλήρη βεβαιότητα, διότι ακόμα δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Χρειάζεται παρακολούθηση, πως θα αναπτυχθεί στη διάρκεια αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος, για να βγει οριστικό συμπέρασμα. Και να αποκλειστεί η εξωγήινη προέλευση αυτού του παράξενου μορφώματος και η απειλή από αυτό για τους κατοίκους της Γης.http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: