Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

Για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση


Οι τελευταίες έρευνες για τα οφέλη του νερού, επικεντρώνονται στη σημασία της σωστής ενυδάτωσης σε γνωσιακές λειτουργίες του οργανισμού. 

Αυτές οι έρευνες για το νερό αφορούν κυρίως στη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό, καθώς αποτελεί περίπου το 50%- 60% του σωματικού βάρους.
Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε ότι, συμμετέχει σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, καθώς και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, επικεντρώνονται στη σημασία της σωστής ενυδάτωσης σε γνωσιακές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη συγκέντρωση και στη μνήμη.
Έτσι, εκτός από τα κλασικά συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης, όπως η αδυναμία, ο πονοκέφαλος, η εύκολη κόπωση, μπορεί να παρατηρηθούν και προβλήματα στις παραπάνω γνωσιακές λειτουργίες.
Σε πρόσφατη έρευνα, των Grandjean και συνεργατών, που δημοσιεύτηκε το 2007, βρέθηκε ότι ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξης του 2%, μπορεί να επηρεάσει βασικές γνωσιακές λειτουργίες, όπως τη συγκέντρωση, την πρόσφατη μνήμη, την εγρήγορση, ακόμα και τα αντανακλαστικά μας.
Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απόδοσή μας σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως στην εργασία, στο διάβασμα, αλλά ακόμα και στην οδήγηση.
Δεδομένου ότι καθημερινά αποβάλλεται νερό από τον οργανισμό, μέσω φυσιολογικών διαδικασιών, όπως μέσω της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου, της εφίδρωσης και της αναπνοής, πρέπει να αναπληρώνουμε αυτές τις απώλειες, προκειμένου να αποφύγουμε έστω και την ήπια αφυδάτωση.
Το νερό μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας, τόσο από την πρόσληψη υγρών όσο και από την κατανάλωση στερεών τροφίμων.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ που εκδόθηκαν το 2004, το 20% του νερού το προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικάγιαούρτι, σούπες κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τα υγρά μη αλκοολούχα ροφήματα (ακόμα και καφεϊνούχα) που καταναλώνουμε, όπως, φυσικά, το νερό, αλλά και το γάλα, οι χυμοί, οκαφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: