Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ...> Η σχέση ζωής του Ζακ Γαλιφιανάκη με μια 87χρονη άστεγη!


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ...> Η σχέση ζωής του Ζακ Γαλιφιανάκη με μια 87χρονη άστεγη!

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα - Αυτός, ο Ζακ Γαλιφιανάκης, είναι ένας ανορθόδοξος σταρ του Χόλυγουντ, απ' αυτούς που στην αρχή του, θα στοιχημάτιζες ότι δεν θα καταφέρουν πολλά, μιας και δεν έχει τη λαμπερή εμφάνιση που αγαπά το θέαμα. Αιρετικός, πολιτικώς ανορθόδοξος, σαρκαστικός, σατυρικός, απρόβλεπτος, με καταγωγή από τη Νότια Κρήτη, πατέρα μετανάστη που πούλαγε πετρέλαιο για να ζήσει την οικογένειά του, ενώ ο ίδιος δούλευε ως εισπράκτορας στη Νέα Υόρκη, πριν καταφέρει να διακριθεί χωρίς να ενδώσει όμως, σε ξελογιάστρες ή εγωπαθείς εξουσίες. Ένας άνθρωπος, κάθε άλλο παρά μίζερος, ικανός να βλέπει κάτω από την ιλουσταρσιόν μασκαρεμένη ύπαρξη την αλήθεια.

Εκείνη; Μια 87χρονη 
άστεγη, η Ελίζαμπεθ, «Μίμι» για τους φίλους της, Χέιστ. Κάποτε γνωρίστηκαν σε ένα καθαριστήριο που δούλευε εκείνη, ενώ αυτός προσπαθούσε να επιβιώσει με κάθε τρόπο, σε κάθε δουλειά και με ένα όνειρο επικοινωνίας και παρέμβασης στο θέαμα. Με 40 χρόνια διαφορά και ζωές χιαστές, συναντήθηκαν πριν 18 χρόνια και θα έκαναν προφανώς αυτά που φέρνουν στους ανθρώπους οικειότητα και γεννάνε φιλίες. Θα γέλαγαν με τα ίδια αστεία, θα τους άρεσαν όμοια στέκια, μουσικές, ταινίες, παρέες. Άνθρωποι είναι τέλος πάντων κι ανοίχτηκαν ο ένας στον άλλον! Μετά οι δρόμοι τους χώρισαν ξανά όταν αυτός έφυγε για Νέα Υόρκη.

Η εποχή που ζούμε, κάθε ίσως εποχή, έχει ιδεατούς δρόμους με φιδογυρίσματα ανηφορικά πολύ για κάποιους αλλά και σκοτεινούς αβυσσαλέους γκρεμούς, κρυμμένους στις άκρες των μονοπατιών μπορεί και για τους ίδιους. Ο Γαλιφιανάκης απέκτησε ένα κοινό φανατικό και μεγάλο σε όλο τον πλανήτη. Αναγνωρίστηκε, πλούτισε, καθιερώθηκε. Η Μίμι πάλι, στο δικό της μικρούλι σύμπαν, βρέθηκε στο περιθώριο μιας κοινωνίας ικανής μόνο να αναγνωρίζει εξώφυλλα και όχι περιεχόμενα, ταχύτατης, ανάλγητης, αμοραλιστικής. Βρέθηκε στους δρόμους, παλεύοντας να επιζήσει, πολύ μεγάλη πια, στην σκληρότητα του «πεταμένου». 
Ο Γαλιφιανάκης ρωτούσε πάντα για να μάθει νέα της. Το 2011 έφτασε στα αυτιά του, η πραγματικότητα της. Η φίλη του κοιμόταν στο καθαριστήριο, αφημένη στη φιλανθρωπία των ξένων, βγάζοντας τα προς το ζην από τα φιλοδωρήματα των πελατών.

Ο Γαλιφιανάκης, χωρίς να το μάθει η ίδια –τότε- αλλά ούτε και να το διαφημίσει με πομπώδεις τάχα διαρροές στα ΜΜΕ, της αγόρασε ένα μικρό διαμέρισμα, με κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, σαλόνι και ένα μπάνιο. Και επειδή ο ίδιος ζει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε από τη Ρενέ Ζελβέγκερ να ετοιμάσει το σπίτι και να φροντίζει να ΄χει πάντα φαγητό, ζέστη, και αξιοπρέπεια η φίλη του η Μίμι.

Την περασμένη Τρίτη, στο Χόλιγουντ φορούσαν τα καλά τους. Οι προβολείς άναβαν, τα κόκκινα χαλιά στρωνόταν, οι σταρ γυαλίζονταν από επιτελεία που δουλεύουν για την εμφάνισή τους, η βιομηχανία κέρδιζε εκατομμύρια και το γιόρταζε, με την τρίτη συνέχια του Hangover, μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του Γαλιφιανάκη.

Ο πρωταγωνιστής ντυμένος επίσημα, στα μαύρα, είχε ως ντάμα του, όχι κάποια φημισμένη καλλονή, ούτε κάποια μοιραία παρουσία, αλλά την 87χρονη φίλη του, την Μίμι του. «Αν βρίσκεται στην πόλη, με παίρνει μαζί του», δήλωσε η Μίμι στην εφημερίδα NY Daily News, «αλλιώς με αφήνει να πάρω μαζί μου κάποιον άλλο. Έχει πλάκα, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα τέτοια εμπειρία. Μετά, μια λιμουζίνα με γυρίζει σπίτι».

Η Μίμι, μάλιστα, έχει γίνει τόσο δημοφιλής που ο κινηματογραφιστής Γιανίβ Ροκάρ έχει λανσάρει καμπάνια με στόχο τησυγκέντρωση πόρων ώστε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Queen Mimi» που θα καταγράφει αυτήν την ξεχωριστή φιλία. Αν και ο στόχος ήταν η συγκέντρωση 18.000 δολαρίων σε σύντομο διάστημα μαζεύτηκαν 25.000 δολαρίων.
Είναι σαν να γίνεται πράξη στη ζωή, το θεατρικό Χάρολντ και Μοντ; Ή μήπως πολύ απλά, μας ξαφνιάζει διεθνώς το αυτονόητο, το κανονικό, η ουσία της ζωής, πως άνθρωποι έρχονται κοντά, αγαπάνε, μοιράζονται και βοηθάνε ο ένας τον άλλον, αλλιώς είτε στο Χόλυγουντ, είτε στα Κάτω Πατήσια, στην Κυανή Ακτή ή στα Σεπόλια, ζωή δε παλεύεται…

Με πληροφορίες από το kourdistoportocali.com


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: