Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τη θέση της στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς διεκδικεί η Σαντορίνη


Τη θέση της στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς διεκδικεί η Σαντορίνη

Στην Αθήνα οργανώθηκε ειδική εκδήλωση

Τη θέση της στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς διεκδικεί η Σαντορίνη

Καινοτομεί και πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά η Σαντορίνη, που σήμερα παρουσίασε στην Αθήνα το πρόγραμμα της για το 2013, που είναι αφιερωμένο στην γαστρονομία.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη». Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.
 
Στην παρουσίαση που έγινε στο μουσείο της Ακρόπολης ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός• συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το «Έτος Γαστρονομίας» ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας, στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες. Η υπουργός, επισήμανε ότι στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού οι θεματικές ενότητες αποτελούν άμεση προτεραιότητα γιατί θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον ελληνικό τουρισμό.
Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας λέγοντας ότι “Πολιτισμός είναι το σύνολο των αποκρίσεων του ανθρώπου στις προκλήσεις του περιβάλλοντός του. Μία από τις αποκρίσεις αυτές είναι και η διατροφή του. Προσπαθώντας όμως να καλύψει αυτή την ανάγκη, επινοεί τρόπους και μέσα, ώστε από την ικανοποίηση της ανάγκης να περάσει στην απόλαυση. Με τις λιχουδιές που παρασκευάζει, δεν περιορίζεται στην παραγωγή πολιτισμού• περνάει σε ψηλότερη βαθμίδα κάνοντας γαστρονομία”. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του «Έτους».
Ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης σχολίασε σύντομα τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της.
Ο συγγραφέας και γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης που παρακολουθεί στενά το γαστρονομικό γίγνεσθαι της Σαντορίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Ποτέ δεν έφαγα άσχημα στη Σαντορίνη. Ήρθε η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχιά της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο».
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: