Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τουρκικό θράσος: Απαιτούν από τον Κ.Παπούλια να μην υπογράψει το νόμο για τους ιμάμηδες


Τουρκικό θράσος: Απαιτούν από τον Κ.Παπούλια να μην υπογράψει το νόμο για τους ιμάμηδες

Με την γνωστή ανατολίτικη κουτοπονηριά η Άγκυρα επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της Χάλκης με το νόμο περί ιμάμηδων που ψηφισε η ελληνική Βουλή και με την οποία αποτρέπεται ο διορισμός τους από την ... Άγκυρα.
Ετσι ενώ χθες κυκλοφόρησε φημολογία με την οποία υποτίθεται ότι θα επαναλειτουργούσε η Σχολή της χάλκης έστω ως "ξένο πανεπιστήμιο" σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκη με την ανάκληση της πρόσφατης τροπολογίας που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον διορισμό 240 ιμάμηδων!
Μάλιστα, ο κ. Αρίντς δήλωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο προς τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια που οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο Κατάρ, για διαφορετικούς λόγους, την Τρίτη.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει να επιστρέψει ο νόμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επεμβαίνοντας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας με ένα τρόπο που μόνο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οπως έχει διαμορφώσει την τελευταία 5ετία την πολιτική του γραμμή, θα επέτρεπε να συμβεί χωρίς απάντηση.
Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, «εμείς εργαζόμαστε για το θέμα αυτό (σσ. για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) και το προσεγγίζουμε θετικά για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών αναγκών των μειονοτήτων και των ομάδων διαφορετικού θρησκεύματος, από πλευράς ελευθερίας θρησκείας και ελευθερίας συνείδησης. Ομως ενώ εμείς λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο και καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια, τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, πέραν του ότι δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης μας λυπούν πολύ».
Στη συνέχεια και αφού επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Άγκυρας για το θέμα των μουφτήδων, ο τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρεται στο θέμα των ιμάμηδων: «Αν διορίζαμε τον Πατριάρχη στην Τουρκία εμείς και αν επιλέγαμε εμείς αυτούς που ασκούν καθήκοντα εδώ θα το δεχόσασταν; Όχι. Τότε, τι είναι αυτό που κάνετε εσείς; Πριν μεταβεί στο Κατάρ, ο Πρωθυπουργός μας θα αναζητήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό στον οποίο θα συστήσει αυτό να μην περάσει από την Βουλή και αν έχει περάσει να επιστραφεί από τον Πρόεδρο».
Καταλήγοντας, ο κ. Αρίντς σημείωσε: «Κοιτάζοντας τα όσα κάνουμε εμείς στην Τουρκία δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα - δίπλα αυτά που γίνονται στην τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Μια απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: Θα κάνουμε όσα απαιτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες , αλλά έναντι αυτών όλων που κάνουμε εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τα όσα υπόκειται μια χούφτα μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής ας δουν και μια από αυτήν την πλευρά και μετά να συζητήσουμε σοβαρά για τα αιτήματά τους».
Το ότι και μόνο μιλώντας για "Τούρκους της Δυτικής Θράκης" παραβιάζει την συνθήκη της Λοζάνης που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικής, παρά μόνο θρησκευτικής μειονότητας, μιλάει από μόνο του.
Nα πούμε βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά ου η Άγκυρα συνδέει την Χάλκη με εθνικά θέματα. Και ούτε η τελευταία. Το θέμα της Χάλκης έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης εδώ και αρκετά χρόνια.
Αναμένεται η ελληνική αντίδραση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: