Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Οδηγούμαστε σε αυταρχική κρατική καταστολή, εκτός εάν…


Οδηγούμαστε σε αυταρχική κρατική καταστολή, εκτός εάν…

Δεν πορευόμαστε πλέον στο σωστό δρόμο. Ο κόσμος άρχισε ήδη να αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και το φόρο εισοδήματος και καταφεύγει σε διακανονισμούς με πρόστιμα. Σε λίγο δεν θα μπορεί να καταβάλει κανένα ποσό. Έχει περικόψει ακόμα και τη θέρμανση. Είναι βέβαιο πως προκρίνει ήδη ως πρώτη προτεραιότητα την με κάθε τρόπο επιβίωσή του. Αυτό έχει ως συνέπεια να πέφτουν τα δημόσια έσοδα και η Ελλάδα να γίνεται ακόμα πιο πολύ εξαρτημένη από της δόσεις της τρόϊκα. 
Στο μεταξύ η τρόϊκα επανέρχεται σε λίγες μέρεςδριμύτερη με νέα μέτρα, με απολύσεις, με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων κ.λ.π. Δεν αποκλείεται σε λίγο να αρχίσουν και οι πρώτοι πλειστηριασμοί των ακινήτων μας με διαδικασία εξπρές και σε εξευτελιστικές τιμές. Καταστρέφονται οι κόποι και τα όνειρα ολόκληρης ζωής, χωρίς να φταίνε οι πολίτες. 
Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε με ταχύτητα σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Ο ένας δρόμος, όπως λέει και ο καθηγητής κ. Κατρούγκαλος, είναι η αυταρχική κρατική καταστολή και ο άλλος η λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας. Είναι βέβαιο πως η τρόϊκα, καθοδηγούμενη από τις αμείλικτες νεοφιλελεύθερες χρηματαγορές, θα πιέσει την μειοψηφική και ευάλωτη ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυταρχική καταστολή προκειμένου να προλάβει την διαφαινόμενη κοινωνική έκρηξη ή το κλίμα ανομίας που θα γεννήσει η εξαθλίωση και η απελπισία.

Είναι όμως σχεδόν μαθηματικά βέβαιο, πως η αυταρχική καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εκρηκτικές καταστάσεις. Το κοινωνικό τοπίο είναι ήδη αρκετά εύφλεκτο. 

Θα πρέπει το ταχύτερο να επικρατήσει η λογική στο πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η εποχή “των παχέων αγελάδων” για το ίδιο παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι δεν μπορεί πλέον να νέμεται αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα άλλο την κοινωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσει το ταχύτερο το λαό ως συμμέτοχο στην άσκηση της εξουσίας. Η πραγματικότητα είναι πλέον σκληρή και μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να πάρει από μόνος τους τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση. Στην περίπτωση όμως αυτή, θα υπάρχει ήδη από την αρχή «φως στην άκρη του τούνελ», γιατί θα υπάρχει η σιγουριά για το ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο και το μέλλον θα είναι απόλυτα βέβαιο.

Η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από πάνω με τη μέθοδο των φωτισμένων ελίτ τύπου Στουρνάρα, Παπαδήμου κ.λ.π. ως εκτελεστών των εντολών της τρόϊκα. Θα πρέπει να γίνει με άμεση συμμετοχή του λαού. 

Η λύση είναι η άμεση κοινωνικοποίηση του κράτους, δηλαδή ο πλήρης δημοκρατικός έλεγχός του από την κοινωνία, με κατάλληλη διαμόρφωση του καταστατικού του χάρτη από τον ίδιο το λαό. Όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο. 

Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: