Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ένας Αμαζόνιος στην... Ελλάδα του Κόκκινου Πλανήτη


Ένας Αμαζόνιος στην... Ελλάδα του Κόκκινου Πλανήτη

Ένα τεράστιο ποτάμι, σαν αυτό της Λατινικής Αμερικής, διασχίζει τον Άρη


Ένας Αμαζόνιος στην... Ελλάδα του Κόκκινου Πλανήτη

Ένα δεύτερο Αμαζόνιο ανακάλυψαν στον πλανήτη Άρη οι επιστήμονες. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), το σκάφος της Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, φωτογράφησε με την υψηλής ανάλυσης κάμερά του την περιοχή Reull Vallis. Η κοιλάδα αυτή μοιάζει εντυπωσιακά με ένα τεράστιο ποτάμι. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε, όταν κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό στον Κόκκινο Πλανήτη, πριν από περίπου 1,8 έως 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ροή του νερού δημιούργησε ένα τεράστιο και βαθύ κανάλι μέσω των υψιπέδων της Γης του Προμηθέα, το οποίο τελικά χύνεται στην πελώρια λεκάνη Ελλάς του Άρη. Το Reull Vallis, που έχει πολλούς ξερούς παραπόταμους, εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1.500 χιλιομέτρων, έχει μέγιστο πλάτος επτά χιλιομέτρων και βάθος 300 μέτρων.
Η εν λόγω αρειανή περιοχή μοιάζει πολύ με την μορφολογία των περιοχών της Γης που έχουν επηρεαστεί από τους παγετώνες και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι κάποτε το νερό είχε παγώσει, προτού εξατμιστεί οριστικά και ο γειτονικός πλανήτης μείνει σήμερα άνυδρος, τουλάχιστον στην επιφάνειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: