Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τροφές εναντίον θρόμβων


Τροφές εναντίον θρόμβων

10 Δεκεμβρίου 2012
Η σωστή διατροφή μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση εμφράγματος ή ισχαιμικού επεισοδίου.
Η ευεργετική επίδραση της διατροφής στην τροποποίηση των παραγόντων που συμμετέχουν στον σχηματισμό θρόμβων του αίματος, μάλιστα, είναι ταχεία και φέρνει γρήγορα αποτελέσματα.
Σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο μυστικό είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, γιατί ηβιταμίνη C και οι φυτικές ίνες ενισχύουν τους θρομβολυτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και συμβάλλουν στην αποτροπή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων που οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων.
Επιπλέον, στους χορτοφάγους και ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και το γάλα, παρατηρούνται τα χαμηλότερα επίπεδα ινωδογόνου,  που ως γνωστό συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, γιατί τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών μειώνουν την παραγωγή ινωδογόνου, ενώ το ζωικό λίπος και η χολήστερόλη την αυξάνουν.
Στους χορτοφάγους επίσης, το ιξώδες του αίματος είναι χαμηλότερο σε σχέση με των κρεατοφάγων, το οποίο χαμηλό ιξώδες διατηρεί χαμηλή την αρτηριακή πίεση κι έτσι προστατεύει από τις καρδιοπάθειες.
Τροφές που αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων:
Σκόρδα, κρεμμύδια, πιπερόριζα, γαρίφαλο, λαχανικά, ελαιόλαδο, τσάι, μαύρα μανιτάριαγανόδερμα, καυτερέςπιπεριές, θαλασσινά, κόκκινο κρασί (με μέτρο).
Συμβουλές για την καταπολέμηση θρόμβων:
-Καταναλώνετε άφθονα λιπαρά ψάριασκόρδο, κρεμμύδια, τζίντζερ και κόκκινο κρασί (με μέτρο).
-Περιορίστε την κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου ζωικού λίπους και των ω-6 τύπου πολυακόρεστων λιπών.
-Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων κάθε φορά που καταναλώνετε τροφές που ευνοούν τη δημιουργία τους, έτσι ώστε να αντισταθμίζετε την ενδεχόμενη επιβλαβή δράση τους. Μερικοί καλοί συνδυασμοί είναι τα αυγά με κρεμμύδια ή το κόκκινο κρασί με τυρί.
-Αν παίρνετε αντιπηκτικά ή έχετε οικογένειακό ή ατομικό ιστορικό αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση των τροφών που αραιώνουν το αίμα.
Βιβλιογραφία
Τροφές που αρέσουν στην καρδιά, Jean Carper
by Savvi diet

Δεν υπάρχουν σχόλια: