Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αβοκάντο, εξωτικό και αντιγηραντικό


Αβοκάντο, εξωτικό και αντιγηραντικό

avocado
Μου αρέσουν πολύ τα αβοκάντο γιατί είναι τέλεια για σαλάτες, σάλτσες και σούπες,αλλά και σε φέτες στο σάντουιτς αντί για τυρί. Ακόμη, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν, τα θεωρώ πλήρη τροφή για το δέρμα.
Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με άλλα φρούτα, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο. Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 160 θερμίδες.
Προστατεύουν την καρδιά: Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπαρών, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτινοειδή.
Βοηθούν στην αντιγήρανση και την καλή όραση: Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, τα καροτινοειδή είναι δραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην απόκτηση υγιούς οράσεως.
Προφυλάσσουν από τον καρκίνο: Σε πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
Διατηρούν το δέρμα υγιές: Έχουν σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσια καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτουν ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: