Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Γης Μαδιάμ το κέντρο της Αθήνας - Έκαιγαν τα πάντα [εικόνες]

Γης Μαδιάμ το κέντρο της Αθήνας - Έκαιγαν τα πάντα [εικόνες]

Γης Μαδιάμ το κέντρο της Αθήνας - Έκαιγαν τα πάντα

Κόλαση θύμιζε χτες το βράδυ το κέντρο της Αθήνας καθώς οι κουκουλοφόροι έβαζαν φωτιά σε κτίρια, καταστήματα και τράπεζες, ενώ στους δρόμους της πόλης εξελισσόταν ένας πραγματικός κλεφτοπόλεμος με τα σώματα ασφαλείας να αδυνατούν να επιβάλλουν την τάξη.
Ο απολογισμός θλιβερός. Τουλάχιστον 45 κτίρια και καταστήματα κάηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 67 άτομα «για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτιρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα» ενώ προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας άλλα 75 άτομα. Στους 70 οι τραυματίες. Την ίδια ώρα από τη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλούσε για «οργανωμένο σχέδιο».


Αρχικά, δύο καταστήματα και μια τράπεζα -στην συμβολή των οδών Χρήστου Λαδά και Σταδίου- τυλίχθηκαν στις φλόγες, στο σημείο που ήταν σε εξέλιξη συμπλοκές κουκουλοφόρων με αστυνομικούς. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο του κινηματογράφου «Αττικόν», ένα διατηρητέο κτίριο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη που χτίστηκε το 1912 σε σχέδια του Τσίλερ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς (φωτογραφία).
Εστίες φωτιάς στον Ελευθερουδάκη στην Πανεπιστημίου και σε πολλές ακόμα τράπεζες. Νωρίτερα, στις 7.30, οι κουκουλοφόροι βάζουν φωτιά στην καφετέρια Starbucks, στον κινηματογράφο "Άστυ" και στην Eurobank στην πλατεία Κοραή. Σταδιακά, σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου, οι κουκουλοφόροι έσπαζαν ότι έβρισκαν μπροστά τους και έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα και τράπεζες.
Τα ΜΑΤ κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου με στόχο να διαλύσουν τους ταραξίες και να εκκενωθεί η Πλατεία Συντάγματος. Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, που επιχειρούσαν να μπουν στην Βουλή, νιώθουν δυσφορία και μεταφέρονται εσπευσμένα στο Ιατρείο της Βουλής. Και την ώρα που η Αθήνα άρχιζε να παίρνει φωτιά, βουλευτές εντός της Βουλής έβλεπαν ποδόσφαιρο...
10:00: Oμάδα κουκουλοφόρων επιτίθεται στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως με πέτρες και μολότοφ. Καίγονται αυτοκίνητα, τραυματίζονται αστυνομικοί. Εμπρησμός και στην Εμπορική Τράπεζα στην Ομόνοια.
10:10: Ομάδα δέκα ατόμων επιχειρεί να καταλάβει το στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, σκοπός τους ήταν να κάψουν το κτίριο. Επεμβαίνουν τα ΜΑΤ και γίνονται προσαγωγές.  
10:30: Νέες πυρκαγιές εκδηλώνονται σε πολυκατοικία στην οδό Θεμιστοκλέους 91-93 και σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Ακαδημίας. Σύμφωνα με τη πυροσβεστική η φωτιά στη Θεμιστοκλέους ήταν σε ισόγειο της πολυκατοικίας όπου υπάρχουν διαμερίσματα που κατοικούνται. Στις φλόγες και το κατάστημα «Γερμανός» στη Μπενάκη.


Την ίδια ώρα, ομάδες κουκουλοφόρων οπλισμένοι με βόμβες μολότωφ και πέτρες έστηναν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και συγκρούονταν με αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Η πυροσβεστική λάμβανε κλήσεις για φωτιές σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν μπορούσε να προσεγγίσει με οχήματα λόγω των επεισοδίων.  Σε πολλές περιπτώσεις τα πυροσβεστικά οχήματα προσέγγιζαν τις πυρκαγιές συνοδευόμενα από αστυνομικούς καθώς οι κουκουλοφόροι  προσπαθούσαν να τα εμποδίσουν να σβήσουν τις φωτιές!
11:00: Κουκουλοφόροι καταφέρνουν να μπουν σε οπλοπωλείο της Ομόνοιας (το ίδιο που είχαν χτυπήσει και το 2008) και κάνουν πλιάτσικο. Δεν γίνεται γνωστό αν αφαιρέθηκαν όπλα.
11:30: Επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Οι κουκουλοφόροι πετάνε βόμβες μολότοφ και κρύβονται στα στενά των Εξαρχείων όπου τους καταδιώκουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
00:00: Στις φλόγες παραδίνονται πολλές τράπεζες στη Συγγρού και καταστήματα στην Ακαδημίας και στην Ερμού. Κάηκαν το κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Μοναστηράκι, η τράπεζα Κύπρου στην Αθηνάς, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε τράπεζα στη Διονυσίου Αεροπαγείτου.
Φωτιά και στην Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 58. Στο υπόγειο του κτιρίου εντοπίζονται τρία άτομα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια της Πυροσβεστικής.
Όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας, εντείνονται οι βανδαλισμοί και οι εμπρησμοί. Πλιάτσικο στην Ερμού και στο κατάστημα «Ράδιο Κορασίδη» στην Πατησίων.
Σαμαράς: Βλέπουμε σκηνές από το αύριο που πρέπει να αποτραπεί
Λίγο πριν τις 11, ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Βουλή δήλωνει ότι τα όσα συμβαίνουν «πλήττουν την ίδια την Ελλάδα πληγώνουν όλους τους Έλληνες».  Οι εμπρησμοί, το πλιάτσικο και οι βανδαλισμοί «είναι από ένα αύριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί» και ζητά από όλους «σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα».
ΚΚΕ: Δικοί σας μηχανισμοί καίνε την Αθήνα!
Από το βήμα της Βουλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκίνηση των επεισοδίων και μιλά για προβοκάτσια: «Το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα» λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: