Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σας παρακολουθούμε...


Σας παρακολουθούμε...

Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει από τον Αμερικανό Γερουσιαστή Al Franken η κατασκευάστρια του λογισμικού smartphones Carrier IQ για τα «ανησυχητικά» ευρήματα του ειδικού σε θέματα ασφάλειας, Trevor Eckhart. Ο 25χρονος αμερικανός προγραμματιστής σε βίντεο που ανήρτησε στο YouTube, παρουσιάζει ένα κινητό Android που καταγράφει τους τηλεφωνικούς αριθμούς των εξερχόμενων κλήσεων, τα SMS και τις διαδικτυακές αναζητήσεις του χρήστη. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα μεταδίδονται στη συνέχεια στον κατασκευαστή του εν λόγω λογισμικού, την αμερικανική εταιρεία Carrier IQ, χωρίς τη συγκατάθεσή του χρήστη.
Η Carrier IQ αντέτεινε πως το λογισμικό βοηθά να εντοπιστούν τυχόν σφάλματα λειτουργίας και δεν κατασκοπεύει τους χρήστες. Μάλιστα, προσπάθησε να «φιμώσει» τον Eckhart υπό την απειλή νομικών κινήσεων, αλλά υποχώρησε μετά την παρέμβαση της ομάδας προστασίας δικαιωμάτων στο χώρο τεχνολογίας, Electronic Frontier Foundation.
Το λογισμικό χρησιμοποιείται από συσκευές της Samsung καθώς και από ορισμένες συσκευές της HTC που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android. Παράλληλα έχει εντοπιστεί στο iPhone 4. Η Apple είχε πει ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί το λογισμικό αυτό στην κατασκευή του iPhone 4S και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS 5.
Με επιστολή του προς την εταιρεία, ο Γερουσιαστής Franken την καλεί να ξεκαθαρίσει τι είδους δεδομένα ανιχνεύει το λογισμικό της και πως αξιοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: