Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών


Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών

Ολα για τις τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Αυτό είναι το βασικό σύνθημα του κ. Βενιζέλου και των συμβούλων της κυβέρνησης και πρώην τραπεζιτών. Πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το ποσό εγγυοδοσίας του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες αυξάνεται σε 60 δισ. από τα 30 δισ. Δηλαδή το κράτος εγγυάται με 60 δισ ευρώ κι όχι με 30 δισ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα αρκούσε. 


Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η εγγυοδοσία δεν έχει καμιά σχέση με τα 30 δισ που θα δοθούν με βάση της συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στόχος είναι η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών ώστε να μπορούν να παίρνουν χρήματα και να ενισχύσουν την τραγική αυτή τη στιγμή ρευστότητά τους. Η ουσία είναι ότι από το 2008 έχουν δοθεί στις τράπεζες ως εγγυήσεις 155 δισ ευρώ αλλά αυτές βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού παρασέρνοντας και την αγορά καθώς η ρευστότητα δεν υπάρχει αφού οι κάνουλες έχουν κλείσει.
Ο Βενιζέλος είπε ότι από το 2008 ως σήμερα έχουν δοθεί 155 δις στις τράπεζες. Από τα 155 δις τα 106 είναι ενεργοποιημένα. Συγκεκριμένα είναι:
-5 δις για προνομιούχες μετοχές. Ενεργοποιημένα είναι περίπου 3 δις.
-85 δις εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενεργοποιημένα είναι τα 65 δις.
-8 δις σε ειδικά ομόλογα. Ενεργοποιημένα τα 7,8 δις.
-60 δις εγγυήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Απαραίτητη διευκρίνιση: τα χρήματα αυτά δεν έχουν σχέση με την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Στο ισχύον πρόγραμμα βάση της συμφωνίας του Ιουλίου προβλέπονται 10 δις για επανακεφαλοποίηση των τραπεζών και στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπονται άλλα 30 δις, ενώ από τον έλεγχο που κάνει η Μπλακ Ροκ θα εκτιμηθεί αν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.
Επίσης, με την κίνηση αυτή φαίνεται ότι περιμένουν πιο δραματικές καταστάσεις για τις τράπεζες μόλις ξεκινήσει το κούρεμα.
Το έχουμε πει άλλωστε: Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών. Μήπως να εγγυηθεί και για το δικό δανειάκι η κυβέρνηση να γλιτώσω από το καθημερινό άγχος ότι θα χάσω τη δουλειά μου και θα μου πάρουν το σπιτάκι μου;

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: