Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τρόικα: “Δεν φτάνουν ούτε αυτά τα μέτρα!”


Τρόικα: “Δεν φτάνουν ούτε αυτά τα μέτρα!”

Το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και αυτή καθαυτή η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Ο πυρετός επαφών και εκτάκτων συναντήσεων τόσο στο εσωτερικό (Παπανδρέου με τραπεζίτες και Βενιζέλο-Παπαδήμο) όσο και στο εξωτερικό (Σαρκοζί χτες με Μέρκελ, σήμερα με Βαν Ρομπάι, Βενιζέλος χτες με Σόιμπλε, σήμερα με Μπαρουάν) έχει, δυστυχώς, μια πολύ δυσάρεστη εξήγηση.


Όπως πληροφορούν το protothema.gr αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η Τρόικα διεμήνυσε – πιθανότατα χτες – ότι ούτε και τα νέα μέτρα (φόρος στα ακίνητα, ένταση της εργασιακής εφεδρείας) είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας! Εξέφρασαν, δε, οι εκπρόσωποι της Τρόικας, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, και την αμφιβολία τους ως προς το εάν η κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις ως προς την εφαρμογή των οδυνηρών για την κοινωνία παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί.
“Δεν φτάνουν αυτά που εξαγγέλλετε, δεν μπορούμε να σας πιστέψουμε, μας λέτε ότι έχετε περικόψει κατά 15% τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο κι όμως οι δαπάνες ξεφεύγουν μόνιμα εκτός στόχων!” ήταν σε ελεύθερη απόδοση ένα από τα βασικά μηνύματα των Τροϊκανών προς την κυβέρνηση.
Η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την χθεσινοβραδινή ουσιαστική παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου ετοιμάζει και σχέδιο Β που σχετίζεται με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σήμανε έναν πραγματικό συναγερμό στην κυβέρνηση.
Τις δηλώσεις Σόιμπλε ακολούθησε το τηλεφώνημα Βενιζέλο στον υπουργό Οικονομικών, ενώ χτες υπήρξε και μακρά τηλεφωνική συνομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Και από το πρωί σήμερα έχουν εξελιχθεί συσκέψεις στο Μαξίμου μεταξύ Παπανδρέου, Βενιζέλου, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, των επικεφαλής των τραπεζών και του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Στην συζήτηση, πέραν των δραματικών εξελίξεων, κυριάρχησε και η αυξανόμενη πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στη διατραπεζική αγορά αντιμετωπίζουν τοις πράγμασι ένα haircut της τάξης του 60% ή και του 70% των ελληνικών ομολόγων που δίνουν ως collateral για να δανειστούν.
Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει αύριο τηλεδιάσκεψη μεταξύ Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε αρμοδίως ενημέρωση περί νέων τηλεφωνικών συνομιλιών του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε και με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Μπαρουά.
Επισήμως, αντικείμενο των τηλεφωνημάτων ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και η προετοιμασία της αυριανής τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών… Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η καγκελάριος Μέρκελ ενισχύει την αίσθηση – αν όχι τη βεβαιότητα – περί ενός νέου γύρου δραματικών εξελίξεων, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: