Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα στην τροχιά των κατασκοπευτικών δορυφόρων



Όταν οι πράκτορες της CIA στις 28 Ιουλίου 1990 έφθασαν στο Λευκό Οίκο, είχαν πολλές ανησυχητικές ειδήσεις μαζί τους για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σχεδόν ταραγμένοι, οι εμπειρογνώμονες δείχνουν στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο μια σειρά από δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας : Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Οίκο είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από συγκεντρώσεις περίπου 30.000 ιρακινών στρατιωτών στα σύνορα με το Κουβέιτ και το Ιράκ, πολλά φορτηγά με πυρομαχικά, βυτιοφόρα, και οχήματα πρώτων βοηθειών, όλα με κατεύθυνση τα σύνορα.
 
Αλλά ο Πρόεδρος είναι αβέβαιος για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύσει τις φωτογραφίες; Οι σύμβουλοί του ερμηνεύουν την ανάπτυξη των στρατιωτών ως μια μπλόφα για να εντυπωσιαστεί το Κουβέιτ. Η CIA αντίθετη: Όχι, ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει σαφώς σχέδια για μια εισβολή! Ο Μπους κλείνει τελικά προς την πλευρά των σκεπτικών του συμβούλων. Τέσσερις ημέρες αργότερα τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλουν στο Κουβέιτ.
Κατά το αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφορούν την ελληνική κυβέρνηση για αποβίβαση τουρκικών κομάντο στην ελληνική βραχονησίδα, βασίζοντας τις πληροφορίες τους σε φωτογραφίες αμερικανικού δορυφόρου. Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, μη έχοντας ανάλογες φωτογραφίες στα χέρια της, διατάζει ώρες μετέπειτα την απονήωση ελικοπτέρου του Ναυτικού από το κατάστρωμα ενός σκάφους, για να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες. Οι δορυφορικές επικοινωνίες, οι οποίες επιτρέπουν τη μυστική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και της στρατιωτικής διοίκησης, απουσίαζαν εκείνη τη στιγμή παντελώς από το ελληνικό σύστημα ασφαλείας.
Δεν ήταν βέβαια αυτά τα πρώτα επεισόδιο με το οποίο οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί γνωρίζουν να εκτιμούν την υποστήριξη των κατασκοπευτικών δορυφόρων. Πολλά είναι γνωστά για αυτούς, και είναι εκπληκτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα στοιχεία για τους δορυφόρους υπόκεινται πάντοτε σε καθεστώς διαβαθμισμένων πληροφοριών. Περίπου 225 από αυτούς σήμερα κάνουν κύκλους πάνω από την Γη. Περίπου 120 από αυτούς λειτουργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 50 ανήκουν Ρωσία. Ωστόσο, χώρες όπως η Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα, Γερμανία και πρόσφατα το Ιράν και η Τουρκία, αντέχουν οικονομικά αυτόνομα αυτά τα ακριβά ουράνια σώματα.
fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: