Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μισά – μισά με την Τουρκία τα πλούτη του Αιγαίου



Του Κώστα Χαρδαβέλλα - Τώρα που η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση –έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο- αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο). Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον που φθάνει στην Ελλάδα, φέρνει τις σχετικές οδηγίες - μετά τις συνεννοήσεις της με την Τουρκία. Το αγκάθι σε όλη αυτή την ιστορία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που επί τέλους για πρώτη φορά σκοπεύει να χαράξει η Ελλάδα, για την οποία όμως αναζητείται φόρμουλα για την υπαγωγή του Καστελόριζου σε αυτή.

Η Τουρκία δε συζητάει καν την υπαγωγή του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ, γιατί έτσι αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβιάθαν (ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο).
Η πίεση στην αδύναμη Ελλάδα από την πλευρά των ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ είναι: συμφωνείστε για μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και ξεκινήστε αμέσως από κοινού έρευνες και στη συνέχεια σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: