Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η εβδομάδα που θα αλλάξει τη ζωή μας! Στη Βουλή σε λίγες ώρες το μεσοπρόθεσμο μετά από σκληρή επίθεση Παπακωσταντίνου σε Βενιζέλο


- Θα μείνουμε στο δρόμο από το φορολογικό τσουνάμι - Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα
- Τι θα κάνουν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να σαμποτάρουν το Μεσοπρόθεσμο
- Πως θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα
- Γιατί επέλεξε τώρα ο Παπακωνσταντίνου να τα ''χώσει'' στον Βενιζέλο

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση αλλά και όλη η χώρα. 'Εχοντας απέναντι την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και τους Αγανακτισμένους, η Βουλή καλείται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια τον εφαρμοστικό νόμο, όρος που έχει τεθεί απο τους δανειστές μας ωστε να μας δώσουν την πέμπτη δόση.

Τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο που τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη. Επίσης τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τελικά τι θα κάνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στα μέτρα. Ηδη ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο Παναγιώτης Κουρουπλής και η Χρύσα Αράπογλου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, θεωρούνται "υποπτοι" αφού με δηλώσεις τους επικρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ιδίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. 


Ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης 'Εξαρχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών επιχειρούν να πείσουν τους διαφωνούντες βουλευτές και όχι μόνο, για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση,προκειμένου να πάρουμε την 5η δόση.
Διαβάστε την είδηση για τους βουλευτές που “τορπιλίζουν” το Μεσοπρόθεσμο

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η ΝΔ παραμένει στη γραμμή καταψήφισης αν και η ηγεσία της ανησυχεί μήπως δύο - τρεις 'ύποπτοι” βουλευτές, όπως η Ελσα Παπαδημητρίου, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπερψηφίσουν.

Ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει οτι θα το καταψηφίσει όπως επίσης και τα κόμματα της Αριστερας ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο γιατί, όπως είπε, αποτελεί απαράβατο όρο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Την ίδια ώρα κι ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει “βαριά και άδικα” τα μέτρα, ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου περνά στην αντεπίθεση. Με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός περιβάλλοντος αναφέρει οτι “το Μεσοπρόθεσμο που τέθηκε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε απολύτως συμφωνηθεί με την τρόικα και σας παραπέμπω και σε επίσημες δηλώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ για τη βεβαιότητα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης". Με αυτόν τον τρόπο απαντά εμμέσως στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ο οποίος ανέφερε ότι αποδέχθηκε να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τις οποίες ο προκάτοχός του δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα.
"Δεν υπάρχει σημαντικότερος αυτή τη στιγμή στόχος από το να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χρειαστεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. "Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, το μείγμα και τα μέτρα μπορούν να βελτιώνονται και αυτό συνέβη και στο παρελθόν".

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος του τίθενται προς ψήφιση προβλέπουν μέτρα φωτιά για μισθούς, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, αποδείξεις, ακίνητα και ΙΧ που θα “τσακίσουν" τους ελληνες φορολογούμενους.
Τα πιο βαριά μέτρα θεωρούνται σίγουρα η μείωση του αφορολόγητου καθώς πια φορολογείται μέχρι και η γενιά των 700 ευρώ και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα εισοδήματα. 

Με τη μείωση του αφορολόγητου, θεωρείται ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ως 400 ευρώ περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι. Το νέο χαράτσι πάει ως εξής: 
Το τμήμα από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10%. 

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.120 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 22.000 ευρώ θα πληρώσουν 2.560 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 26.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 3.600 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 32.000 ευρώ θα πληρώσουν 5.520 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν 8.400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 16.000 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα ως 100.000 ευρω θα πληρώσουν ως 32.000 ευρώ. 
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η κυβέρνηση στην ουσία κατήργησε το ΕΤΑΚ που ήταν 1 τοις χιλίοις και στην ουσία επιβάλει νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία διπλάσιο, δηλαδή 2 τοις χιλίοις και φτάνει και το 1% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ.
Διαβάστε την είδηση για το χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κρυφές παγίδες όμως υπάρχουν και στα αυτοκίνητα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας όπως είχε ήδη προαναγγείλει, αλλά βάζει πλέον και έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1929 κυβικών εκατοστών. Η έκτακτη εισφορά αυτή ξεκινάει από τα 440 ευρώ. Διαβάστε την είδηση για τη μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων 
Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει και δραστικές περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν στη λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, χωρίς να αποκλείεται όμως και η απόλυση.Διαβάστε την είδηση που αφορά στο μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων

«Άγριο» μαχαίρι έως 15% μπαίνει και στο εφάπαξ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ενώ ειδικές εισφορές για την ανεργία θα επιβληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.Διαβάστε για τις σημαντικές περικοπές στα εφάπαξ
Στο μεταξύ ο υπουργός οικονομικών με συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής προαναγγέλλει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: