Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πώς τοποθετούνται κυβέρνηση και κόμματα απέναντι στο κίνημα των «Αγανακτισμένων»



Μετά την πρώτη αμηχανία, κυβέρνηση και κόμματα, άρχισαν να τοποθετούνται απέναντι στους «Αγανακτισμένους» που συνεχίζουν με πρωτοφανή λαϊκή συμμετοχή τις κινητοποιήσεις τους στην πλατεία Συντάγματος και σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό, διότι συνειδητοποιούν μεν ότι οι συγκεντρωθέντες τους «πετούν έξω» από τις πλατείες, αλλά δεν ξεχνούν ότι οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί να είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους. Μάλιστα στην κυβέρνηση, φαίνεται να ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την άποψη του πρώτου «περί μόδας Νέων Τεχνολογιών και κινημάτων χωρίς ιδεολογία», εξέφρασε αντίθετη άποψη!

Παρά το γεγονός ότι οι «Αγανακτισμένοι» βρίσκονται στις πλατείες ακριβώς γιατί αισθάνονται ότι δεν τους καλύπτουν οι πολιτικές των κομμάτων, έχει την αξία του να γνωρίζουν πώς τοποθετούνται τα κόμματα απέναντι στις κινητοποιήσεις τους:

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε:
«Ας μη ξεχνάμε ότι συγκεκριμένες ιδεολογίες, στο Πολυτεχνείο, θεωρούσαν ότι αυτό το κίνημα, τότε, ήταν προβοκατόρικο. Και εδώ, αν και θα κατηγορηθώ εγώ για προβοκάτορας τώρα, γνωρίζουμε ότι η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, τότε, χαρακτήριζε προβοκάτορες αυτούς οι οποίοι ήταν στο Πολυτεχνείο. Άρα θέλω να πω ότι ακόμη και με τον ενθουσιασμό ως χαρακτηριστικό αυτών των εκδηλώσεων, μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω και φυσικά θεωρώ ότι αυτό που γίνεται, στο βαθμό που είναι αυθόρμητο βέβαια, δείχνει πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες του κόσμου σήμερα».
Ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται τις δηλώσεις Πάγκαλου περί έλλειψης ιδεολογίας, απάντησε:

«Όχι, εγώ πιστεύω ότι έχει ιδεολογία. Ακόμα και η μόδα των Νέων Τεχνολογιών, είναι μια ιδεολογία. Το τι σήμαινε μέχρι τώρα ιδεολογία, με την κλασική έννοια του όρου, την είδαμε. Και είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είτε ήταν κάποτε πολύ ιδεολόγοι που κατήντησαν να είναι, ή πίσω από τις δήθεν σκληρές ιδεολογίες, με την κλασική έννοια του όρου, τι κρυβόταν ή τι κρύβεται -υπό την έννοια, δεν εννοώ των μεγάλων συμφερόντων- αλλά ότι κάποιοι τις χρησιμοποιούν τις ιδεολογίες για να έχουν άλλου είδους προβολές, άλλου είδους τοποθέτηση στα πολιτικά πράγματα. Εκείνο όμως που λέει ο κύριος Πάγκαλος και νομίζω ότι αξίζει να το δούμε, είναι ότι μια συνεχής άρνηση δεν βγάζει πουθενά και κυρίως όταν αυτή η άρνηση δεν εκφράζεται όταν και όπως πρέπει».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsbeast.gr, ο κ. Πάγκαλος σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό τόνισε πως η μη καταδίκη όσων «μουντζώνουν» την Βουλή άρα και τους θεσμούς τροφοδοτεί ακραία σενάρια όπως αυτό της γερμανικής Bild περί πραξικοπήματος και καταφέρθηκε εναντίον του κ. Πεταλωτή για το «άδειασμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στην Κ.Ο του κόμματος: «Συναίνεση για Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και Επανεκκίνηση της Οικονομίας, όση θέλετε. Αυτή την αλλαγή οικονομικής πολιτικής ζητάει ο Ελληνικός λαός. Αλλαγή πολιτικής και Αξιοπρέπεια. Αυτό ζητούν οι συμπολίτες μας που μαζεύονται πια στις πλατείες. Ας τους αφουγκραστούμε!

Ξέρετε ποιους εννοώ: Αυτούς που μαζεύονται κάθε μέρα και δηλώνουν «αγανακτισμένοι». Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι: είναι απελπισμένοι! Αλλά το κίνημα τους είναι ειρηνικό, ακομμάτιστο, ενωτικό και πανεθνικό. Είναι όλοι ενωμένοι. Δεν είναι κομματικά μπλοκ.
Κρατάνε ελληνικές σημαίες. Μόνο ελληνικές σημαίες! Όπως πάντα ο λαός στις δύσκολες στιγμές του, πυκνώνει τις τάξεις του γύρω από τη σημαία του που εκφράζει ενότητα και αγώνα.
Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών το Σύνταγμα:

«Κυβέρνηση και διαδηλωτές πρέπει να προσέξουν πιθανές προβοκάτσιες οι οποίες θα έχουν ως στόχο να κάνουν τον Παπανδρέου να φύγει σαν τον Μουμπάρακ».

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε: «Εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι, δεν μας πρόδωσε κανείς γιατί δεν τους πιστέψαμε ποτέ. Αισθάνονται προδομένοι, δεν είναι ούφο, δεν είναι άνθρωποι που δεν σκέφτονται. Δεύτερον, εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή».

Ο ΣΥΝ: «Ελπιδοφόρο κίνημα, μιά εκδήλωση της λαϊκής αγανάκτησης, που μπορεί να καταστήσει την κοινωνία παράγοντα στις προσεχείς εξελίξεις», χαρακτηρίζει την κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» η απόφαση του ΣΥΝ, ενώ στην ομιλία του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Τo καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία νικάει το φόβο... Ανάστημα σηκώνει ο κόσμος στις πλατείες. Η αυθόρμητη και ειρηνική παρουσία του κόσμου στις πλατείες, στις μεγάλες πλατείες της χώρας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», δήλωσε:
«Είδα ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι παρίστανται. Το θεωρώ εξαιρετικά υγιές, ότι μια κοινωνία αντιδρά... Άνοιξα την τηλεόραση το πρωί και είδα δύο - τρεις ανθρώπους που μετέχουν στο κίνημα αυτό και οι οποίοι έθεταν ορισμένα θέματα τα οποία ήταν αρκετά απλά, πλην όμως, εξαιρετικά δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Είπαν, για παράδειγμα "είμαστε ένα κίνημα που λέμε, δεν πληρώνω το χρέος".

Κάποιος, όμως, πρέπει να πει, "τι θα γίνει, αν δεν πληρώσουμε το χρέος;"... Αυτό το κίνημα θέλει απαντήσεις... Και θέλει απαντήσεις, γιατί ο πολιτικός κόσμος, στα μάτια τους, απέτυχε παταγωδώς... Το κίνημα, λοιπόν, δείχνει την αγανάκτησή του και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να απαντήσει. Και αντί να δώσει μια πειστική απάντηση ο πολιτικός κόσμος, μια απάντηση που κάπως θα ηρεμούσε τον κόσμο και θα του έδειχνε ότι υπάρχει σχέδιο, υπάρχει κατεύθυνση, αντ' αυτού τσακώνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, σαν το σκύλο με τη γάτα...

Αντί να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πουν "εντάξει, κύριοι, το φέραμε όπως το φέραμε, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον κόσμο να βρούμε το σχέδιο εξόδου από την κρίση"... Και δεν το κάνουν. Και δεν το κάνουν, για λόγους καθαρά μικροκομματικούς, καθαρά κολλημένους στο χθες».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς , Φ. Κουβέλης, δήλωσε:

«Οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού.

Η χώρα χρειάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ύφεσης, προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δίκαιη κατανομή των βαρών».

Πηγή:Eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια: