Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κομμένη στα δύο η Αθήνα της ανομίας, σε παράλυση η χώρα

Από το BLOG  " Γιαγιά Αντιγόνη "

Κομμένη στα δύο η Αθήνα της ανομίας, σε παράλυση η χώρα


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ταφόπλακα μπήκε χθες στο πολύπαθο Κέντρο της Αθήνας, του οποίου η διάσωση έχει ξεκινήσει από τον… περασμένο Ιανουάριο με εξαγγελίες περί μέτρων αποκατάστασης του ιστού της πόλης και επανάκτησής του από τους λαθρομετανάστες και μια (επικοινωνιακή) συνεδρίαση υπουργών διαφόρων τομέων «για το ιστορικό κέντρο», της οποίας η τύχη αγνοείται.

Η πόλη έχει κοπεί στα δύο: Εκείθεν και εντεύθεν της Πατησίων. Εκείθεν της Πατησίων διαδηλώνουν όσοι διαμαρτύρονται για την άγρια δολοφονία του 44χρονου οικογενειάρχη που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να μεταφέρει την γυναίκα του στο μαιευτήριο.

Εντεύθεν της Πατησίων διαδηλώνουν όσοι διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία κατά την ημέρα της προχθεσινής απεργίας και τον βαρύ τραυματισμό ενός διαδηλωτή, αλλά και εκείνοι που ζητούν νομιμοποίηση «όλων των μεταναστών».

Η εικόνα που παρουσιάζει με διάφορες αφορμές και ευκαιρίες η Αθήνα της τελευταίες τρεις ημέρες, θυμίζει εικόνας από… Ντεράα, Μπανιάς και Χαλέπι!

Όλοι εναντίον όλων, σε ένα κλίμα που θυμίζει την εποχή του εμφυλίου (όταν και πάλι η Αθήνα είχε διαμοιραστεί ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα).

Πολιορκημένη πόλη, παντού διαμαρτυρόμενοι, παντού αστυνομικοί – μόνο τα… συριακά άρματα μάχης λείπουν!

Κι’ αν ο γερμανικός Τύπος χτες, γράφοντας για την γενική απεργία, μιλούσε περί παράλυσης, αντίστασης κατά της πολιτικής Μέρκελ και απώλειας εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού των υποστηρικτών του, χθες η εικόνα ήταν ακόμη πιο ζοφερή, διότι καταδεικνύει ότι στην πρωτεύουσα έχει διακοπεί η λειτουργία της οικονομικής ζωής.

Αν και όλα αυτά είναι γνωστά από μήνες, μόλις χθες ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για το Όσλο, προκειμένου να λάβει μέρος σε… διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με γενικό τίτλο «Η ατζέντα μετά την κρίση για την Κεντροαριστερά», ανακοίνωσε ότι τα μέτρα για την «ανακατάληψη» του κέντρου θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα!

Και ενώ η χώρα έχει για άλλη μια φορά παραλύσει, στήνονται και πάλι διάφορα σουρεαλιστικά σκηνικά. Με την τρόικα να εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής (απόντος του ΚΚΕ) και όλοι στο εξωτερικό να ασχολούνται με το πότε θα προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση.

«Υπογράψαμε με την πλάτη στον τοίχο», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου στους εκπροσώπους των δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο «δεν βγαίνει» - και επιβεβαιώνοντας ότι οι βουλευτές δεν ήξεραν τι ψήφιζαν!

Όλα αυτά, ενώ μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη εβδομάδα, ήλθαν και οι υποβαθμίσεις τεσσάρων τραπεζών, αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για περαιτέρω απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με το συνολικό απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μειώνεται στα 199 δις ευρώ τον Μάρτιο (συνολική μείωση από την αρχή του χρόνου, 10,4 δις ευρώ).

Εκτός συνόρων, βούιξε χθες η ευρωβουλή με πολλά από τα μέλη της να καταγγέλλουν όσους κυβέρνησαν την Ελλάδα ως αποτυχημένους, ανίκανους και ανεύθυνους. Στις φωνές αυτές, προστέθηκε και αυτή του Όλι Ρεν, που υπήρξε πολύ αυστηρός με την Ελλάδα, δηλώνοντας πως συνεχίζει να ζει πέρα από τα όριά της.

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν να χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος» ενδεχόμενη αναδιάρθρωση και να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αλλά και το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο για πρόσθετη βοήθεια, μέσω χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Αντόνιο Μπόρχες.

Όσο για τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που διέταξε έρευνα προκειμένου να βρεθεί το «βαθύ λαρύγγι» από το εσωτερικό του υπουργείου του, που μίλησε στο περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ», επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά την υποβολή της έκθεσης της τρόικας, τον Ιούνιο.

Τέλος, άλλη μια δημοσκόπηση του Ρόιτερ’ς, με την συμμετοχή 28 οικονομολόγων και 15 επενδυτών, έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέχρι τα τέλη του έτους.

Από όλους αυτούς, μόνο τρεις πιστεύουν ότι μπορεί να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση. Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί η γενική διάλυση που επικρατεί στη χώρα, τότε κάποιοι οφείλουν διαφορετικές απαντήσεις από αυτές που δίνουν σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: