Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011


Στο φως η μυστική συνταγή της Coca-Cola ?







































Απο την ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Η μυστική συνταγή της Coca-Cola αποκαλύφθηκε έπειτα από 125 χρόνια άκρας μυστικότητας. Ενα και μόνο αντίγραφο της μυστικής φόρμουλας του διασημότερου ανθρακούχου αναψυκτικού στον κόσμο βρίσκεται φυλαγμένο σε τραπεζική θυρίδα στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ μόνο δύο άνθρωποι στον πλανήτη γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνει την Coca-Cola ξεχωριστή.

Ωστόσο, αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή ισχυρίστηκε ότι βρήκε τη συνταγή που έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στην εταιρεία και που προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αντιγράψουν οι ανταγωνιστές... σε ένα απόκομμα εφημερίδας του 1979 που δημοσίευε παλιό χειρόγραφο σημείωμα!

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής «This American Life» έτυχε να διαβάσουν σε παλιό φύλλο της τοπικής εφημερίδας της Ατλάντα, «πατρίδας» της Coca-Cola, ένα άρθρο για την ιστορία του αναψυκτικού το οποίο μάλλον είχε περάσει απαρατήρητο εδώ και 32 χρόνια.

Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο ήταν θαμμένο στη σελίδα 28 του φύλλου της 8ης Φεβρουαρίου 1979 της εφημερίδας «Atlanta Journal-Constitution», είχε ως εικονογράφηση ένα αντίγραφο της πρωτότυπης συνταγής του Τζον Πέμπερτον, του εφευρέτη της Coca-Cola, όπως ισχυριζόταν.

Πρόκειται για μια σελίδα από σημειωματάριο όπου είναι γραμμένη μια λίστα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αναψυκτικού και με τις ακριβείς δοσολογίεςΦαίνεται ότι τη συγκεκριμένη λίστα είχε αντιγράψει τότε στο προσωπικό του σημειωματάριο ένας γνωστός του Πέμπερτον και φίλος δημοσιογράφου της «Atlanta Journal-Constitution».

Η λίστα δημοσιεύθηκε τώρα από την ιστοσελίδα thisamerica-nlife.org, η οποία δεν ήταν προσβάσιμη χθες, προκαλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να παρασκευάσουν τη δική τους σπιτική Coca-Cola!«Νομίζω ότι αυτή είναι σίγουρα μια εκδοχή της φόρμουλας» δήλωσε ο ιστορικός Μαρκ Πέντεργκραστ, ο οποίος έχει γράψει για την ιστορία του αναψυκτικού και τον οποίο συμβουλεύθηκε η εκπομπή.

Μάλιστα οι παραγωγοί της ραδιοφωνικής εκπομπής κάλεσαν απλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν το ποτό που αναπαρήγαγαν και πολλοί εξ αυτών δήλωσαν ότι η γεύση είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του αναψυκτικού που κυκλοφορεί στην αγορά, ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε ότι η συνταγή είναι αληθινή.

«Η εταιρεία πάντα έλεγε -και απ’ όσο ξέρω είναι αλήθεια- ότι πάντα μόνο δύο άνθρωποι γνώριζαν πώς να αναμείξουν το συστιατικό γεύσης ''7Χ''. Αυτοί οι δύο ποτέ δεν ταξιδεύουν με το ίδιο αεροπλάνο, για την περίπτωση που συντριβεί» έχει δηλώσει ο Ασα Κάντλερ, ο οποίος αγόρασε το 1889 τη συνταγή και έγινε πρόεδρος της Coca-Cola.

«Με ένα κρυφό τελετουργικό περνάει το μυστικό από γενιά σε γενιά». Για να μην αποκαλυφθεί ποτέ το μυστικό, ο Κάντλερ δεν επέτρεπε να γραφεί σε χαρτί και έβγαλε όλες τις ετικέτες από τα συστατικά και «εξαφάνιζε» τα τιμολόγιά τους.

Ομως ήταν μάλλον αργά, αφού είχε ήδη γραφεί σε σημειωματάριο, που σήμερα ανήκει στη χήρα του αρχικού ιδιοκτήτη στην Ατλάντα.

Εψαχνε για φάρμακο, έφτιαξε την Coca-Cola
Η ιστορία της Coca-Cola ξεκίνησε το 1886, όταν ο φαρμακοποιός και βετεράνος του εμφυλίου Δρ Τζον Πέμπερτον, εθισμένος στη μορφίνη, πειραματιζόταν προσπαθώντας να βρει κάποιο σκεύασμα καταπολέμησης του πονοκεφάλου. Αρχικά το μείγμα ήταν αλκοολούχο, αλλά μετά την ποτοαπαγόρευση τροποποίησε το ποτό, το οποίο πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς. Εκεί προσέθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Ολοι ενθουσιάστηκαν με το αναψυκτικό, που έως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, και άρχισε το φαρμακείο να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι.Ο λογιστής του Πέμπερτον, Φρανκ Ρόμπινσον, ονόμασε το μείγμα Coca-Cola και το έγραψε με τον γραφικό χαρακτήρα του, που είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Σταθμοί

1886: Ο δρ Τζον Πέμπερτον πουλάει για πρώτη φορά την Coca-Cola στο φαρμακείο «Jacobs».

1906: Ξεκινά η εμφιάλωσή της και εκτός ΗΠΑ (Κούβα, Καναδάς, Παναμάς).

1916: Κατασκευάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι της, το οποίο αναγνωρίζει κανείς ακόμα και στο σκοτάδι.

1931: Ο Αγιος Βασίλης, με την εμφάνιση που τον γνωρίζουμε σήμερα, παχύς, φιλικός, στα κόκκινα, με γενειάδα, του καλλιτέχνη Χάντον Σάντμπλομ, κάνει την εμφάνισή του σε διαφήμιση του αναψυκτικού.

1969: Οι Beatles αναφέρουν την Coca-Cola στο τραγούδι τους «Come Together».

1982: Βγήκε στην αγορά η Diet Coke, το νούμερο ένα σήμερα αναψυκτικό με χαμηλές θερμίδες στον κόσμο.

1985: Εγινε το πρώτο αναψυκτικό που καταναλώθηκε στο Διάστημα, μέσα στο διαστημόπλοιο «Challenger».

2006: Κυκλοφόρησε η Coca-Cola Zero.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: