Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αναζητούνται οι συγγενείς της αρχαιότερης μούμιας του κόσμου!

  Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εντοπίσουν τους απογόνους του παγωμένου προϊστορικού κυνηγού των Αλπεων!
 Είκοσι χρόνια μετά τον εντοπισμό σε παγετώνα των Αλπεων του μουμιοποιημένου προϊστορικού κυνηγού που έλαβε το προσωνύμιο «Οτζι»,ιταλοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να αναζητήσουν, με εξετάσεις DΝΑ, σημερινούς απογόνους του ανθρώπου που «καταψύχθηκε» με φυσικό τρόπο πριν από 5.300 χρόνια.
 Από την ημέρα που ένα ζευγάρι γερμανών ορειβατών ανακάλυψε τυχαία τον παγωμένο Οτζι κοντά στα σύνορα Ιταλίας Αυστρίας, οι επιστήμονες μελετούν τον γενετικό χάρτη της αρχαιότερης μούμιας που έχει ανακαλυφθεί - εκείνες της αρχαίας Αιγύπτου είναι τουλάχιστον κατά 1.000 έτη νεότερες.
 Ο Οτζι φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλου, κοντά στο Μπολζάνο της Ιταλίας. «Εχοντας αποκωδικοποιήσει το DΝΑ του Οτζι, υπάρχουν πλέον πολλές πιθανότητες να βρούμε κάποιους μακρινούς απογόνους του στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μεγάλης και συναρπαστικής μελέτης. Ο Οτζι θα συνεχίσει να μας παρέχει πολλές και σημαντικές πληροφορίες» λέει γεμάτος αισιοδοξία ο δρ Αλμπερτ Ζινκ, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας που μελετά τον δολοφονημένο από κυνηγούς αντίπαλης φυλής, σύμφωνα με μία από τις πιο πιθανές θεωρίες, 45χρονο Οτζι.
Θα συμβάλει στην "αποκρυπτογράφηση" ασθενειών!
 «Πιστεύουμε επίσης ότι μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές κληρονομικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και κάποιες μορφές καρκίνου. Υπάρχουν βασικές μεταλλαγές γονιδίων που ξέρουμε ότι συνδέονται με αυτές τις ασθένειες. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε αν ο Οτζι τις εμφάνιζε ή αν προέκυψαν σε επόμενες γενιές, ως τους σημερινούς απογόνους του» πρόσθεσε ο κ. Ζινκ.
 Ο Οτζι, ύψους περίπου 1,60 μ. και βάρους 59 κιλών, φέρει τρία σπασμένα κόκαλα στα πλευρά, ένα βαθύ τραύμα στο χέρι, το εντερικό παράσιτο whipworm και... ψύλλους.
 Οι επιστήμονες μπόρεσαν να συναρμολογήσουν την ενδυμασία του- περικνημίδες (στη φωτογραφία), ένα «σορτς» και ένα πανωφόρι, όλα από δέρμα κατσίκας. Επίσης έφερε έναν μανδύα από χόρτο πλεγμένο με ζωικούς τένοντες. Φορούσε καπέλο από δέρμα αρκούδας και τα δερμάτινα παπούτσια του ήταν γεμάτα με χόρτα για να ζεσταίνουν τα πόδια του. 
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: