Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Του Χρήστου Μαντζιάρη

Πλησιάζουν τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς να πάρουν δώρο οι εργαζόμενοι. Μια παράδοση δεκαετιών τελείωσε επί σοσιαλιστών. Άρα, είναι σίγουρο ότι η αγορά στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα εισπράξεων. Ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων θα είναι πολύ χαμηλός με συνέπεια να είναι χαμηλά και τα έσοδα του κράτους. Ενός κράτους το οποίο «κυνηγάει» τους εμπόρους ποικιλοτρόπως με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Όλοι αυτοί οι έμποροι οι οποίοι υφίστανται το κυνηγητό του κράτους έχουν κάτι κοινό. Είναι Έλληνες.
Από την άλλη, είναι τραγικό η χώρα να έχει τόσα εκατομμύρια λαθρομετανάστες οι οποίοι εξουδετερώνουν κάθε κρατική προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα τους δεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να πωλούν όλα αυτά τα ευτελή προϊόντα, που στην πλειοψηφία τους είναι αντίγραφα επώνυμων προϊόντων, τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα παράνομα. Άρα λοιπόν το κράτος δεν έχει εισπράξει τους δασμούς εισαγωγής. Τα εμπορεύματα αυτά πωλούνται από λαθρομετανάστες σε παράνομες υπαίθριες αγορές, με καταλήψεις χώρων σε πολλά κεντρικά σημεία, καθώς επίσης από ολόκληρο συρφετό πλανοδίων μικροπωλητών που αλωνίζουν την χώρα ή ακόμη και στα φανάρια των δρόμων. Που και που, αν κάνει την εμφάνισή της η αστυνομία, απλώς αλλάζουν στέκι ή απομακρύνονται για να ξαναεπιστρέψουν μετά από λίγο. Δεν ελέγχονται ποτέ για τις… εμπορικές τους δραστηριότητες και φυσικά δεν πληρώνουν τίποτα στο ελληνικό κράτος το οποίο αγωνίζεται να αυξήσει τα έσοδά του μόνο με τους Έλληνες. Τραγικό και άδικο.
Δυστυχώς κανείς δεν θα ανησυχήσει για τον Έλληνα έμπορο ούτε για τους 120.000 εμποροϋπαλλήλους που βρέθηκαν άνεργοι. Απεναντίας, τους λαθρομετανάστες που λαθροβιούν στην Ελλάδα, πουλώντας λαθραία «μαϊμού» προϊόντα, εργάζονται λαθραία στο παραεμπόριο σε παράνομες αυτοσχέδιες αγορές στους οποίους το κράτος δεν βλέπει καμία παρανομία, έμμεσα τους βοηθάει. Τελικά, μπορεί να είμαστε φτωχοί και στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, είμαστε όμως πλούσιοι σε λαθρομετανάστες και αντιρατσιστικά αισθήματα. Δόξα τω… Αλλάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: