Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Δύο εκατομμύρια υπολογιστές στα χέρια των χάκερ!


 Τα botnet ή αλλιώς «ζόμπι» είναι ένας στρατός από μολυσμένους υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταδίδουν σε άλλους υπολογιστές ιούς, spam και να υποκλέπτουν δεδομένα.
 Έκθεση της Microsoft προειδοποιεί πως οι υπολογιστές 2,2 εκατομμυρίων Αμερικανών υποκλέπτουν δεδομένα και στέλνουν spam. Κι όλα αυτά με την απόλυτη άγνοια των χρηστών τους.
 Οι υπολογιστές «ζόμπι» συνήθως χρησιμοποιούνται για υποκλοπές ευαίσθητων δεδομένων, για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων, ακόμα και για κυβερνοεπιθέσεις. Ο Κλιφ Έβανς, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας στη Microsoft Βρετανίας επισήμανε πως ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο απειλητικά κι επικίνδυνα είναι τα botnet.
 Η διαδικασία ξεκινάει όταν ο χρήστης ανοίξει κάποιον σύνδεσμο που έχει ιό, ή ένα παραπλανητικό αρχείο, ή απλώς«μπει» σε μία μολυσμένη ιστοσελίδα. Έτσι ο ιός μολύνει όλο το σύστημα με συνέπεια οι χάκερ να μπορούν να το ελέγξουν απόλυτα και να αναπτύξουν παράνομες δραστηριότητες.
 Αυτή η κατάσταση φαίνεται πως χειροτερεύει γιατί η Microsoft το 2010 «καθάρισε» τους διπλάσιους μολυσμένους υπολογιστές από ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
 Η Microsoft εφιστά την προσοχή και συμβουλεύει τους χρήστες να μην ανοίγουν email που προκαλούν υποψίες, να χρησιμοποιούν firewall και anti-virus για προστασία και τέλος να ενημερώνουν ανελλιπώς το σύστημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: